Recepten

De cocktail

Het ontstaan van de cocktail is gehuld in de nevelen der geschiedenis. Hoe kan men immers ooit achterhalen wie als allereerste op het lumineuze idee kwam om drie ingrediënten te mixen? Cocktails zijn het resultaat van de menselijke nieuwsgierigheid, van onze drang tot proberen en experimenteren, en daarom zullen zij door de eeuwen heen blijven evolueren.

Het staat historisch vast dat het woord "cocktail" in zijn huidige betekeins voor de eerste maal opdook in de kolommen van het Amerikaanse magazine "The Balance". Over de etymologische oorsprong van het woord is men het echter minder eens. Uit de talloze overleveringen plukken we de mooiste:

We schrijven omstreeks 1780, de Amerikaanse Revolutie is op haar hoogtepunt. Amerikaanse troepen hadden zonet enkele fazanten buitgemaakt op de Engelse vijand, en brachten samen met hun Franse bondgenoten een toast uit met de woorden: "To the divine liquor, which is as delicious to the palate as the cock's tail is beautiful to the eye". Waarop een Franse officier uitriep: "Vive le cock tail!"

 

Cocktail tools

Jigger: Het juist afmeten van de ingrediënten voor je cocktail garandeert een gebalanceerde smaak.

Muddler: Een muddler dient om vruchten of kruiden fijn te stampen zodat deze hun smaken vrijgeven.

Shaker: Hiermee worden alle ingrediënten door elkaar geschud.

Strainer: Met een strainer zorgen we ervoor dat het ijs en de grootste stukjes fruitpulp in de shaker blijven. Maar om een perfect pulpvrije en heldere cocktail te krijgen, gebruiken we hierna een zeefje. Deze techniek heet "Double Strainen".

Bar spoon: De gedraaide roerlepel wordt voor diverse redenen gebruikt en het feit dat deze gedraaid is, is hierbij zeer belangrijk. De gedraaide vorm maakt het eenvoudiger om de ingrediënten in het glas van boven naar beneden om te roeren. Als je de barspoon omgedraaid boven het glas houdt, kan je ook champagne of schuimwijn in 1 keer doorgieten zonder het glas te laten overlopen. Met dezelfde techniek kan je ook cocktails in laagjes vormen.

Blader doorheen onze recepten en ontdek de heerlijkste zomercocktails!

Cocktailrecepten

Cocktail van de maand